Vaszkuláris demencia - miért fontos a vérnyomásérték?

Vaszkuláris hipertónia

A vérnyomásbeteg öregek is gyereknek vaszkuláris hipertónia A magas vérnyomás és az idősek VaD-ja, illetve kognitív hanyatlása közötti kapcsolatról számos alkalommal számoltak be. A VaD az életkor közepén kezdődik és fokozatosan válik egyre kifejezettebbé és egyre kevésbé megfordíthatóvá.

Vaszkuláris demencia tünetei és kezelése

A VaD kialakulása általában érrendszeri eseményekkel szövődik, kialakulásának legfőbb oka a hipertenzív angiopátia. Agyi szinten az öregedés legfőbb hatása az erek progresszív meghosszabodása, amitől azok tekervényessé válnak.

 1. Kromoterápia magas vérnyomás esetén
 2. Вы знали о моем появлении.
 3. Сенаторы как раз отправляются посмотреть на подземку.
 4. Сирэйнис умолкла и посмотрела на Олвина с мольбой.
 5. Magas vérnyomás megelőzése és kezelése 2020

A vérátáramlás fenntartásához a vérnyomás megemelésére van szükség. Ez az emelkedett vérnyomás az érfal megvastagodását és rigiditását okozza csökkentve az érlument, amiben a megfelelő véráramlás fenntartásához a vérnyomás további emelkedésére van szükség, így a folyamat circulus vaszkuláris hipertónia válik. A folyamatosan fennálló magas vérnyomás növeli az agyi kiserek rupturájának veszélyét.

Az ischemia és a szubkortikális fehérállomány károsodásának fő okát hipoperfúziós eseményekre vezetik vissza. Vaszkuláris hipertónia egymásnak ellentmondó tanulmányok azt mutatják, hogy nincsen egyetértés a VaD és a kognitív hanyatlás csökkentésében szerepet játszó antihipertenzív kezelés hatásáról.

szülés hipertóniában szenvedő nőknél

Ezenkívül nem tisztázott, hogy az egyes antihipertenzív szereknek eltérő hatása van-e a VaD kialakulására. A narratív, nem szisztematikus átfogó közlemény tárgyalja az antihipertenzív gyógyszerek használata és a VaD, illetve a kognitív hanyatlás közötti potenciális összefüggés témájában rendelkezésre álló bizonyítékokat.

Eredmények Az antihipertenzív gyógyszerek aktivitását elemző vizsgálatok különböző eredménnyel zárultak.

Időskori hipertónia és vaszkuláris demencia

Egyesek előnyös hatásról számoltak be, míg mások nem mutattak következetes pozitív hatást. Watfa és mtsai magas vérnyomásos beteget vizsgáltak, akik memória problémákra panaszkodtak, de demenciájuk nem volt.

Hogyan befolyásolja a meleg nyári idő a magas vérnyomást?

Jelen közlemény kitért az egyes antihipertenzív gyógyszercsoportokra külön-külön is. Az angiotensin útvonalat érintő kutatások közül Davies és mtsai az ACE-gátlók és angiontenzinreceptor-blokkolók ARB kognitív funkciókra kifejtett előnyös hatását mutatták ki a többi antihipertenzív szerrel összehasonlítva.

 • A demencia tünetei közé a feledékenységen, az új dolgok megjegyzésének és a régi emlékek felidézési zavarán túl, a tájékozatlanság, figyelemzavar, bizonyos addig rutinnak számító cselekvések pl.
 • Csiba, László Absztrakt: A tartósan fennálló, kezeletlen magasvérnyomás-betegség, valamint a magas koleszterinszint súlyos szövődményekkel jár, azonban ezen rizikófaktorok által okozott korai, aszimptómás eltérések kevésbé dokumentáltak.
 • Magas vérnyomás 1 fokozat 3 fokú kockázat
 • Vaszkuláris reaktivitás, érfali jellemzők és kognitív funkció vizsgálata primer hipertóniában
 • Vaszkuláris demencia tünetei és kezelése - HáziPatika
 • Magas vérnyomás 8 oka, 3 tünete és 7 kezelési módja [teljes útmutató]

Ezt támogatta a Fogari és mtsa által publikált összehasonlító vizsgálat, melyben a losartan és az atenolol hatását vetették össze. A bétablokkoló csoportban a propanolol hatását értékelő vizsgálat nem mutatott szignifikáns különbséget a vizsgált csoportok között a legtöbb tesztben.

Vaszkuláris reaktivitás, érfali jellemzők és kognitív funkció vizsgálata primer hipertóniában

A SHEP vizsgálat során olyan idős betegek kognitív funkcióját vizsgálták, vaszkuláris hipertónia szekvenciális antihipertenzív kezelésben részesültek: vaszkuláris hipertónia diuretikumot, majd bétablokkolót kaptak. Bár a stroke incidenciában csökkenésről számoltak be, a demencia előfordulási arányában nem volt különbség a placébóval kezeltekhez képest.

A CCB-ket és a renin-angiotensin blokkolókat vaszkuláris hipertónia vizsgálatok közül a Syst-Eur vizsgálatban nitrendipint kombináltak enalaprillal, illetve hidrochlorothiaziddal. Trompet és mtsai is a CCB-k kognitív hanyatlásra gyakorolt szignifikáns lassító hatásáról számoltak be.

Tisaire-Sanchéz és mtsai a lercanidipinnel kezelt magas vérnyomásos betegek kognitív funkcióját vizsgálták. A vizsgálat végén a mental teszten szignifikánsan jobban teljesítettek, a válaszok adásához szükséges idő is szignifikánsan csökkent a kiindulási értékekhez képest.

Hogyan kapcsolódik egymáshoz a demencia és a magas vérnyomás?

A szerzők azt a következtetést vonták le, hogy a lercanidipin javíthatja  a kognitív funkciókat 6 hónapos kezelés után, legfőképpen megfelelő vérnyomáskontroll esetén. A kognitív funkciók javulását a vérnyomás csökkentéséhez kötötték. Következtetések Az eredményeket összefoglalva az antihipertenzívumok idős emberek VaD-ájára és kognitív hanyatlására kifejtett védőhatása attól függ, melyik gyógyszert alkalmazzák. A cerebrovaszkuláris szinten ható antihipertenzív szerek hatásmechanizmusa egyelőre tisztázatlan.

Budapest, I. Vaszkuláris demencia - miért fontos a vérnyomásérték? Létrehozva: Kapocsi Judita Budai Kardioközpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája a szív-érrendszeri okokra visszavezethető demenciára hívta fel a figyelmet.

A PROGRESS vizsgálatban alkalmazott perindoprillal kombinált indapamid pozitív hatása és a Fogari és mtsai által jelentett telmisartan hatása a renin-angiotenzin rendszer gátlásának tulajdonítható. Állatkísérletek azt mutatják, hogy vaszkuláris hipertónia perindopril lipofilitása szerepet játszhat annak protektív cerebrovaszkuláris hatásában.

A hipotézis szerint a perindopril gátolja az agyban az angiotensin konvertáló enzimet, erősítve a cholinerg transzmissziót, ezáltal csökkentve a kognitív hanyatlást. A CCB blokkolók protektív  kognitív hatása független a vérnyomás értékétől, és a vaszkuláris hipertónia és makrovaszkuláris eltérések felvetik, hogy ezen antihipertenzívumoknak speciális neuroprotektív hatásuk van.

a magas vérnyomás elleni népi módszerek elleni küzdelem

A lercanidipin harmadik generációs, vazoszelektív, dihidropiridin típusú CCB. Szisztémás vazodilatációt okoz, kifejezett lipofilitás jellemzi, ami hatásának lassabb kifejlődését és elnyújtott hatástartalmat eredményez.

A lercanidipin potenciális antiatherogén hatása tojás magas vérnyomás ellen a kognitív funkciók, különösen a VaD javulását. A szerző kiemeli, hogy számos vaszkuláris hipertónia súlyos kardiovaszkuláris komorbiditásban szenvedő betegek is részt vettek, ami az adatok elemzésekor nem hagyható figyelmen kívül.

aszténia és magas vérnyomás

Az antihipertenzív gyógyszerek összehasonlításához prospektív, randomizált vizsgálatok szükségesek, hogy további bizonyíték álljon rendelkezésre a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek a VaD és a kognitív hanyatlás rizikójára kifejtett hatásáról, különösen arra fókuszálva, melyik gyógyszercsoport biztosít előnyösebb hatást. Forrás: Coca A.

 • Ezek közül a leggyakoribbak: Életkor.
 • Ha az erek károsodása miatt egy-egy agyterület vérellátása nem megfelelő, akkor ott az idegsejtek "tápanyag hiányában" elpusztulnak.
 • Ha szamilov magas vérnyomása van
 • Hogyan kapcsolódik egymáshoz a demencia és a magas vérnyomás?
 • OTSZ Online - Vaszkuláris demencia és hipertónia
 • A vaszkuláris demencia